Χειμώνας: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο και τη γάτα σας που ταλαιπωρούνται από αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα ταλανίζει πολλούς σκύλους και γάτες, και ο χειμώνας επιδεινώνει την κατάστασή τους. Χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, έτσι ώστε να τους διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους.
Το 80% των σκύλων και των γατιών μέχρι την ηλικία των οκτώ χρόνων έχουν βιώσει κάποια μορφή αρθρίτιδας
«Όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, το ενδοαρθρικό υγρό γίνεται πιο παχύρευστο με αποτέλεσμα οι αρθρώσεις να παρουσιάζουν δυσκαμψία. Επίσης, η νευρική αγωγιμότητα στην περιφέρεια (χέρια – πόδια), καθώς και η αιματική ροή, μειώνονται. Οπότε, κάνουν την κίνηση πιο δύσκολη, αυξάνεται ο αρθρικός πόνος και η δυσκαμψία είναι πιο έντονη», εξηγεί η φυσικοθεραπεύτρια ζώων συντροφιάς, Μυρτώ Χριστοφίλη.
Επισημαίνει ότι ιδιαίτερα ευάλωτα ζωάκια αυτές τις κρύες μέρες είναι οι σκύλοι και οι γάτες προχωρημένης ηλικίας, καθώς έχουν φυσιολογική φθορά στις αρθρώσεις.
Ενημερώνει ότι το 80% των σκύλων και των γατιών μέχρι την ηλικία των οκτώ χρόνων έχουν βιώσει κάποια μορφή αρθρίτιδας. Και ένα 20% εμφανίζουν συμπτώματα στον πρώτο χρόνο ζωής τους.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο και τη γάτα σας
«Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουν οι κηδεμόνες για τους σκύλους ή τις γάτες τους, είναι να ρυθμίσουν το βάρος τους στην περίπτωση που έχουν παραπανήσια κιλά.
Να φροντίσουν, το δάπεδο του σπιτιού τους να μην είναι ολισθηρό, ώστε να μη γλιστράνε, και τα κρεβατάκια τους να είναι μαλακά. Αν ανεβαίνουν στον καναπέ, στο κρεβάτι, ή υπάρχουν σκαλιά μέσα στο σπίτι, μπορούν να αναζητήσουν στο εμπόριο ειδικές ράμπες», συμβουλεύει η κα Χριστοφίλη.
Επίσης, αναφέρει ότι οι κηδεμόνες σκύλων κατά τη διάρκεια της βόλτας θα πρέπει να ακολουθούν τον ρυθμό τους και να είναι υπομονετικοί, γιατί θα προχωρούν πιο αργά. Σε περίπτωση που αρχίσει να βρέχει, επιστρέφοντας στο σπίτι θα πρέπει να φροντίσουν να στεγνώσουν καλά το τρίχωμά τους, έτσι ώστε το σώμα τους να είναι ζεστό.
Μία ακόμη ενέργεια που μπορείτε να κάνετε για να απαλύνετε τον πόνο και τη δυσκαμψία τους -ειδικά το πρωί όταν ξυπνάνε και θέλουν να σηκωθούν-, είναι «να τους βάζετε ζεστές κομπρέσες και να τους κουνήσετε μαλακά τα χέρια και τα πόδια», ενημερώνει η κα Χριστοφίλη. Και συμπληρώνει: «Είναι πολύ σημαντικό να κινείται το ζώο, έστω και με μία ελαφριά άσκηση (περπάτημα)».
Πώς βοηθά η φυσικοθεραπεία τα ζωάκια που έχουν αρθρίτιδα
Σύμφωνα με την κα Χριστοφίλη, η φυσικοθεραπεία βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής είτε με τη χρήση φυσικών μέσων (ρεύματα, υπέρηχος, λέιζερ), είτε με τη μάλαξη και τον βελονισμό.
Εξηγεί ότι, όταν υποχωρήσει το οξύ στάδιο, μπορούμε να ξεκινήσουμε κάποιες ειδικές ασκήσεις για τη μυϊκή ενδυνάμωση και τη βελτίωση της κίνησης των ζώων.
Σκοπός είναι να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Έτσι, θα μπορούν να κινηθούν καλύτερα και θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους, αλλά και των κηδεμόνων τους», αναφέρει η κα Χριστοφίλη.
Τα πρώιμα σημάδια της αρθρίτιδας
Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι ο σκύλος ή η γάτα μας έχει κάποιας μορφής αρθρίτιδα, λέει η κα Χριστοφίλη, γιατί την κρύβουν – είναι στη φύση τους να μη δείχνουν ότι είναι αδύναμα.
Ωστόσο, τα σημάδια που μαρτυρούν ότι μπορεί να έχουν αρθρίτιδα, σύμφωνα με την φυσικοθεραπεύτρια ζώων συντροφιάς, είναι τα εξής:
● δυσκολεύονται να σηκωθούν από το έδαφος
● όταν περπατούν, ρίχνουν το βάρος τους στη μία πλευρά
● αποφεύγουν τα σκαλιά, να πηδάνε και να τρέχουν
● έχουν μειωμένη διάθεση για παιχνίδι και δραστηριότητα
● μένουν ξαπλωμένα περισσότερη ώρα
● έχουν μυϊκή ατροφία και καμπουριάζουν την πλάτη τους
Οι γάτες μπορεί να μην μπορούν να μπουν στην αμμολεκάνη τους, και να είναι ιδιαίτερα ευερέθιστες όταν τις πιάνεις.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας
Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, καλό είναι, όπως λέει η κα Χριστοφίλη, να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας. Μπορεί να γράψει κάποια φάρμακα για τη μείωση του πόνου και διατροφικά συμπληρώματα, ή να προτείνει φυσικοθεραπείες.
● Η κυρία Μυρτώ Χριστοφίλη έχει σπουδάσει φυσικοθεραπεία στο ΑΤΕΙ Λαμίας. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων: 1. Από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης για την αθλητιατρική και την άσκηση, 2. Από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την καρδιοπνευμονική αποκατάσταση.
Εργάζεται σε νοσοκομείο και ασχολείται με την αποκατάσταση των ανθρώπων τα τελευταία 17 χρόνια.
Ωστόσο, όπως λέει: «Με έναυσμα μια ασθένεια που πέρασε ο σκύλος μας και τον άφησε παροδικά παράλυτο, έψαξα και έμαθα ότι υπάρχει φυσικοθεραπεία και για τα ζώα. Πριν από έξι χρόνια, αποφάσισα και σπούδασα λοιπόν, και φυσικοθεραπεία ζώων συντροφιάς στο αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο του Tennessee. Από τότε, προσπαθώ να βοηθώ τους τετράποδους φίλους μας και τους κηδεμόνες τους!»
Είναι ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας: www.happytailsrehabilitation.gr/