World NewsНовости сегодня на DirectAdvert

Новости сегодня от Adwile

cine sunt cei mai bogați oameni din lume. Un nume surpriză își face loc în topul miliardarilor

Timpul 

Revista Forbes a publicat topul celor mai bogați 500 de oameni din lume, iar cea mai bogată persoană de pe planetă este Bernard Arnault, proprietarul majoritar al conglomeratului de bunuri de lux LVMH, a cărui avere, potrivit Forbes, a crescut cu 10%, ajungând la 233 de miliarde de dolari. Elon Musk se află pe locul al doilea, cu 195 de miliarde de dolari. Imediat după el, pe locul 3, se află Jeff Bezos, de la Amazon, care are o avere estimată la 194 de miliarde de dolari, informează News.ro.

CEI MAI BOGAŢI OAMENI AI PLANETEI

Aşadar, potrivit Forbes, sunt cu 141 de miliardari mai mulţi decât în 2023 şi cu 26 mai mulţi decât recordul anterior, stabilit în 2021. Pentru clasamentul din acest an, Forbes a folosit preţurile acţiunilor şi ratele de schimb din 8 martie 2024.

Cea mai bogată persoană de pe planetă este Bernard Arnault, proprietarul majoritar al conglomeratului de bunuri de lux LVMH, a cărui avere, potrivit Forbes, a crescut cu 10%, ajungând la 233 de miliarde de dolari.

Elon Musk se află pe locul al doilea, cu 195 de miliarde de dolari, o creştere de 8% faţă de anul trecut.

Imediat după el, pe locul 3, se află Jeff Bezos, de la Amazon, care are o avere estimată la 194 de miliarde de dolari.

Două treimi dintre miliardarii planetei sunt mai bogaţi decât în urmă cu un an. Însă nimeni nu a câştigat mai mult decât Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Cu un salt de 116,2 miliarde de dolari într-un singur an, el a ajuns la această performanţă datorită faptului că acţiunile Meta aproape că s-au triplat, pe fondul concedierilor pentru reducerea costurilor şi al pariurilor mari pe inteligenţa artificială şi pe metavers. Zuckerberg se află pe locul 4 în clasamentul Forbes 2024, cu o valoare estimată a averii la 177 de miliarde de dolari, cea mai mare pe care a avut-o vreodată.

Larry Ellison de la Oracle, cu o valoare estimată la 141 de miliarde de dolari, completează top 5.

CEI MAI BOGAȚI ROMÂNI

România are şase reprezentanţi în clasamentul miliardarilor lumii publicat marţi de revista Forbes: Daniel Dines, Ion Ţiriac, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, Ion Stoica şi Matei Zaharia. Averile lor însumate totalizează 10,6 miliarde de dolari.

Cel mai bogat român este Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, cofondatorul şi CEO-ul companiei din domeniul tehnologiei UiPath, cu o avere estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari. El ocupă locul 1.238 în clasamentul în care figurează 2.781 de persoane din întreaga lume cu averi de cel puţin un miliard de dolari.

UiPath, primul „unicorn” românesc, este o companie de automatizare robotică a proceselor, care a fost listată la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021.

Dines, absolvent al Universităţii Bucureşti, trăieşte în prezent la New York şi a intrat în topul Forbes în 2020. Averea lui a crescut în 2024 cu 1,1 miliarde de dolari faţă de 2023, dar vârful l-a atins în 2021, anul listării la bursa din New York, când a fost evaluată la 6 miliarde de dolari.

Al doilea cel mai bogat român este Ion Ţiriac, cu o avere de 2,1 miliarde de dolari. În vârstă de 84 de ani, fostul tenismen a făcut avere în domeniul bancar şi al asigurărilor, în real estate şi auto, ocupând locul 1.545 în clasamentul Forbes în care a intrat prima dată în 2019, cu o avere estimată atunci la 1,2 miliarde de dolari. Acum, în 2024, Ţiriac a atins cea mai mare valoare estimată a averii, în uşoară creştere faţă de anul trecut, când era evaluată la 2 miliarde de dolari.

Pe locul 1.623 în clasamentul Forbes, cu o avere de 2 miliarde de dolari, figurează Dragoş Pavăl, 57 de ani, cofondatorul lanţului de magazine de construcţii şi bricolaj Dedeman. Intrat în 2022 în rândul miliardarilor lumii, averea sa este în ascensiune, crescând de la 1,5 miliarde la 1,7 miliarde în 2023 şi ajungând la 2 miliarde în 2024.

Fratele său, Adrian Pavăl, 55 de ani, cofondator Dedeman, are o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari şi este pe locul 2.152 în lista Forbes. Şi el a intrat în top tot în 2022, cu un miliard de dolari, atingând 1,1 miliarde de dolari în 2023 şi crescând la 1,4 miliarde în 2024.

INTELIGENŢA ARTIFICIALĂ ADUCE AVERE

Zuckerberg şi Ellison sunt doar doi dintre zecile de moguli din domeniul tehnologiei care sunt semnificativ mai bogaţi decât în urmă cu un an. Goana după aur în domeniul inteligenţei artificiale este în plină desfăşurare, contribuind la adăugarea a peste o duzină de nou-veniţi care lucrează în domeniul inteligenţei artificiale, printre care Charles Liang de la Super Micro Computer (cu o valoare estimată la 6,1 miliarde de dolari) – şi soţia sa, Sara Liu (1,5 miliarde de dolari); Lisa Su de la Advanced Micro Device (1,3 miliarde de dolari); şi Harvey Jones, membru de mult timp al consiliului de administraţie al Nvidia (1 miliard de dolari).

Sam Altman de la OpenAI este, de asemenea, miliardar de-acum, datorită investiţiilor pe care le-a făcut când a fost preşedinte al incubatorului de startup-uri Y Combinator, din 2014 până în 2019, un pariu timpuriu pe Stripe şi participaţii în Reddit şi în startup-ul de fuziune nucleară Helion.

Cererea explozivă de inteligenţă artificială a stimulat, de asemenea, acţiunile din domeniul tehnologiei în general, împingând averea combinată a miliardarilor din domeniul tehnologiei din lume cu aproximativ 750 de miliarde de dolari – până la 2.600 de miliarde de dolari, mai mult decât orice altă industrie – în doar un an.

256 DE NOI MILIARDARI

În total, 265 de persoane – inclusiv Taylor Swift – sunt noi în clasamentul mondial al miliardarilor de anul acesta întocmai de Forbes.

Cel mai bogat dintre toţi aceşti “new entry” este italianul Andrea Pignataro, un fost trader de obligaţiuni de la Salomon Brothers care se află în spatele firmei de software financiar ION Group. El are o avere estimată la 27,5 miliarde de dolari.

Printre alţi nou-veniţi notabili se numără fondatorul lanţului de fast-food Raising Cane’s, Todd Graves (9,1 miliarde de dolari); Maggie Gu, Molly Miao şi Ren Xiaoqing (4,2 miliarde de dolari fiecare) – trei cofondatori ai gigantului fast-fashion Shein; iconicul designer de pantofi cu tocuri înalte Christian Louboutin (1,2 miliarde de dolari) şi prietenul lui Elon Musk şi investitorul Tesla şi SpaceX, Antonio Gracias (1,1 miliarde de dolari).

UNDE SUNT CEI MAI MULŢI MILIARDARI

Statele Unite sunt, din nou, ţara cu cei mai mulţi cetăţeni miliardari, cu un număr record de 813, cu o valoare de 5,7 trilioane de dolari (faţă de 735, cu o valoare de 4,5 trilioane de dolari, în 2023).

China rămâne pe locul al doilea, în ciuda problemelor din ţara asiatică, cu 473 (inclusiv Hong Kong) de miliardari, cu averi totalizând 1.700 de miliarde de dolari.

India, între timp, este în plină ascensiune. În prezent, există 200 de miliardari indieni, cei mai mulţi din istorie, cu o valoare de 954 de miliarde de dolari.

Urmează Germania, cu 132 de miliardari, cei mai mulţi dintr-o ţară europeană.

CEA MAI BOGATĂ FEMEIE

Femeile sunt în continuare destul de slab reprezentate în topul miliardarilor – doar 369 din cei 2 781 de miliardari ai planetei, adică 13%, la fel ca anul trecut. Cea mai bogată femeie este din nou Françoise Bettencourt Meyers, proaspăta moştenitoare a averii L’Oréal. Ea are o avere estimată la 99,5 miliarde de dolari.

Cea mai bogată femeie care şi-a făcut singură averea rămâne magnatul elveţian al transportului maritim Rafaela Aponte-Diamant (33,1 miliarde de dolari).

În general, 66% dintre miliardarii lumii sunt self-made – ceea ce înseamnă că şi-au fondat sau co-fondat compania şi şi-au făcut singuri propria avere, în loc să o moştenească – în scădere de la 69% în 2023.

CEL MAI TÂNĂR MILIARDAR

Vârsta medie a unui miliardar din clasament este de 66 de ani. Cel mai în vârstă membru al listei este magnatul în asigurări George Joseph, în vârstă de 102 ani (1,7 miliarde de dolari), unul dintre cei 425 de oameni care au 80 de ani sau mai mult.

Cel mai tânăr miliardar din întreaga lume este Livia Voigt, în vârstă de 19 ani, o moştenitoare braziliană al cărei bunic a cofondat producătorul de echipamente electrice WEG. Aflată încă la universitate, ea este cu două luni mai mică decât al doilea cel mai tânăr miliardar găsit de Forbes, Clemente Del Vecchio, unul dintre mai mulţii moştenitori ai averii lui Leonardo Del Vecchio, fondatorul colosului de ochelari EssilorLuxottica.

Pe listă se află 25 de persoane care au 33 de ani sau mai puţin, deşi doar 7 sunt self-made (niciunul nu are sub 30 de ani).

FOŞTI MILIARDARI IEŞIŢI DE PE LISTĂ

Cu toate acestea – chiar şi în vremuri favorabile pentru averile miliardarilor – falimentele, scandalurile şi prăbuşirile bursiere au dus la eliminarea a 189 de persoane de pe lista Forbes.

Printre acestea se numără: Ryan Breslow de la Bolt, al cărui startup de plăţi s-a destrămat, magnatul imobiliar austriac Rene Benko, aflat în faliment, şi Hui Ka Yan, preşedintele dezvoltatorului imobiliar chinez Evergrande Group, aflat în dificultate.

Alte 32 de persoane de pe lista din 2023 au murit în ultimul an, printre care fostul preşedinte din Chile, Sebastián Piñera, cofondatorul Intel, Gordon Moore, investitorul Charlie Munger şi cântăreţul Jimmy Buffett.

INDIGNARE DE STÂNGA

Militanţii pentru egalitate au declarat că “bogăţia uluitoare” acumulată de către super-bogaţii lumii ar trebui să conducă la eforturi urgente “pentru a distribui această bogăţie mai uniform, proporţional şi eficient”, scrie The Guardian.

Daisy Pearson, de la grupul de campanie Global Justice Now, a declarat: “Este absolut inadmisibil ca, în condiţiile în care o mare parte a populaţiei lumii trăieşte într-o sărăcie cruntă, câtorva indivizi să li se permită să acumuleze averi uriaşe. Acest lucru este posibil doar prin exploatare, iar monopolizarea bogăţiei şi a resurselor le permite să acumuleze o putere şi o influenţă uriaşe asupra deciziilor care ne afectează viaţa de zi cu zi. Destul este destul – ar trebui să interzicem existenţa acestor baroni”, a declarat militanta.

Luke Hildyard, directorul executiv al grupului de reflecţie High Pay Centre, a declarat: “Lista miliardarilor este, în esenţă, un calcul anual care arată cât de mult din bogăţia creată de economia globală este acaparată de o castă minusculă de oligarhi, în loc să fie folosită în beneficiul întregii omeniri. Cea mai urgentă misiune a următoarelor decenii ar trebui să fie aceea de a distribui această bogăţie în mod mai egal, proporţional şi eficient”.

Читайте на 123ru.net

Другие проекты от 123ru.netАрхангельск

Экскурсоводы из Архангельска и Северодвинска стали «проводниками смыслов» на выставке «Россия»Мода

Шапки женские на Wildberries — скидки от 398 руб. (на новые оттенки)


Новости 24 часа

Социальная работа на предприятии: современные тенденции и интересные кейсыGame News

It took almost 10 years, but REDkit modding tools are finally coming to The Witcher 3 and a test version on Steam is live nowМосква

Правительства и законодатели могут закрыть все фермы.News Every Day

Couple who won Come Dine With Me posed as customs officers to steal drugs as part of scamНастроение

«Мьёльнир»Москва

Парк «Пехорка» в Балашихе стал лидером по посещаемости на прошлой неделеАлла Пугачёва

Вырезанный из советского эфира клип Пугачевой выложили в СетьМосква

Первый Фестиваль национальных театров посвятили ПушкинуWTA

Полина Кудерметова проиграла Плишковой в первом круге турнира WTA в РуанеМосква

Правительства и законодатели могут закрыть все фермы.Чемпионат

Чемпионат по профмастерству среди инвалидов "Абилимпикс" стартует в Томской областиСимферополь

Литературно-познавательная программа «Читаем Астафьева – учимся мудрости и добру»Москва

Правительства и законодатели могут закрыть все фермы.Москва

Мэр Москвы рассказал о развитии школьных театровМосква

Правительства и законодатели могут закрыть все фермы.103news.com — быстрее, чем Я..., самые свежие и актуальные новости Вашего города — каждый день, каждый час с ежеминутным обновлением! Мгновенная публикация на языке оригинала, без модерации и без купюр в разделе Пользователи сайта 103news.com.

Как добавить свои новости в наши трансляции? Очень просто. Достаточно отправить заявку на наш электронный адрес mail@29ru.net с указанием адреса Вашей ленты новостей в формате RSS или подать заявку на включение Вашего сайта в наш каталог через форму. После модерации заявки в течении 24 часов Ваша лента новостей начнёт транслироваться в разделе Вашего города. Все новости в нашей ленте новостей отсортированы поминутно по времени публикации, которое указано напротив каждой новости справа также как и прямая ссылка на источник информации. Если у Вас есть интересные фото Вашего города или других населённых пунктов Вашего региона мы также готовы опубликовать их в разделе Вашего города в нашем каталоге региональных сайтов, который на сегодняшний день является самым большим региональным ресурсом, охватывающим все города не только России и Украины, но ещё и Белоруссии и Абхазии. Прислать фото можно здесь. Оперативно разместить свою новость в Вашем городе можно самостоятельно через форму.

Другие популярные новости дня сегодня


Новости 24/7 Все города России

Топ 10 новостей последнего часа
Новости России

Резидент ОЭЗ «Технополис Москва» наладил производство почти 60 новых изделий

Минимальный бюджет покупки жилья в новостройках Москвы достиг 4,7 млн рублей

Шапки женские вязаные на Wildberries, 2024 — новый цвет от 392 руб. (модель 466)

Установка посудомоечной машины в вашем районе Москвы и Московской области


Москва

«Калмыкия стала точкой объединения народов всей страны»: в Элисте стартовал Первый Фестиваль национальных театров России


Rss.plus

Шапки женские вязаные на Wildberries, 2024 — новый цвет от 392 руб. (модель 466)

Если ты не поступил в колледж или вуз

Шапки женские на Wildberries — скидки от 398 руб. (на новые оттенки)

Филиалы АО "Желдорреммаш" приняли участие в региональном этапе второй Всероссийской ярмарки трудоустройства «Работа России. Время возможностей»

Moscow.media
Москва

Собянин: Заявку на конкурс «Новатор Москвы» можно подать до 1 мая103news.comмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "103 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. 103news.com — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

103news.com — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.

Музыкальные новости

Гнесинка

Студенты Гнесинки провели мастер-классы для юных дарований Ямала
Спорт в России и мире

Алексей Смирнов – актер, которого, надеюсь, еще не забыли

Кубок России. ЦСКА уверенно шагает в финал пути РПЛ.

ЦСКА второй раз обыграл «Балтику» и стал первым финалистом «Пути РПЛ» Кубка России

Спецназовец столичного главка Росгвардии занял призовые места на Международных соревнованиях по универсальному бою


Елена Рыбакина

Рыбакина? Назван главный конкурент СоболенкоНовости Крыма на Sevpoisk.ru


Минск

Минск: Дан старт очередному совместному космическому проектуЧастные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России