World News in Turkish



Новости сегодня на DirectAdvert

Новости сегодня от Adwile

Yeni devletlerin kurulması sorunu büyüttü

Dr. Seyfi Kılıç / Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü


Dünyada su dediğimiz meselenin ortaya çıkması, sanayileşme, tarımda yoğun bir şekilde su kullanma ile birlikte başlayan bir süreçtir. Temeline baktığımızda teknolojik ilerlemeleri özellikle de betonu görüyoruz.

Su zaman ve mekân açısındaN kısıtlı bir kaynaktır

Beton dediğimiz teknoloji geliştikten sonra, insanlar suyu depolama ve istediği yöne aktarma imkanına sahip oluyorlar. Çünkü suyun toplam varlığı çok olsa da zaman ve mekan açısından kısıtlı bir kaynaktır.

Suya zaman ve mekan itibarıyla erişebilme kısıtlılık sorununu aşabilmek için de suyun bol olduğu zamanlarda depolayıp, su ihtiyacı hasıl olan yerlere kanallar vasıtasıyla iletme gibi bir imkana sahip olabiliyoruz.

Betonun yaygın bir şekilde kullanımı, 1929 ekonomik buhranından sonra ortaya çıkıyor.

ABD'nin meşhur Hoover Barajı’nın yapımı ile birlikte beton teknolojisi yoğun bir şekilde kullanılmaya başlıyor

Anlaşmazlıklar II. Dünya Savaşı sonrasında yaygınlaştı

2. Dünya Savaşı’ndan sonra da bu teknolojinin önü açılıyor. Dünya Bankası kredileri ile önce Avrupa sonra da tüm dünyada teknoloji yaygınlaşıyor.

Suları depolama teknolojisi gelişince sınır aşan sular üzerinde daha önceden nadir olan ihtilaflar ortaya çıkmaya ve artmaya başlıyor.

Bizim içinde aynı şey geçerlidir. Birdenbire Fırat Nehri üzerindeki büyük barajlarının gündeme gelmesiyle Türkiye ile aşağı havza ülkeleri arasında ihtilaflar ortaya çıkmıştır.

Kolonyal dönem sonrası yeni devletlerin kurulması anlaşmazlıkları artırdı

Endüstrinin gelişmesi yanında 2. Dünya Savaşı sonrasındaki dekolonizasyon da anlaşmazlıkların çoğalmasında etkili olmuştur. Mesela Hindistan’ın bağımsızlığı sürecini ele alalım. 1947’de Hindistan ve Pakistan, İngiltere’den bağımsızlıklarını kazanıp sınırlar çizilince İndus Nehri suları üzerinde anlaşmazlık başlamıştır.

Veya Nil Nehri havzasında da aynı durum vardır. Daha önceleri tek bir yönetim altında sürdürülen havza bazındaki işler, birdenbire farklı farklı başkentlere bağlanmak durumunda kalınca ihtilafların kaçınılmaz oluyor.

Dünyadaki büyük nüfus patlaması da önemli bir etkendir. Yeni nüfusa su dahil devamlı olarak yeni kaynaklar gerekmektedir.

Su savaş çıkarmaz ama çatışma için güzel bahane olur

Su anlaşmaz-lıklarının sıcak savaşa dönüşmesi ile ilgili genel konuşmak yanıltıcı olabilir. Doğrudan su sebebi ile silahlı çatışmanın çıkmasını imkânsız gibi görüyorum. Ama devletler çatışma isterse su çok güzel bir bahane olur.

Su yüzünden çatışma çıkması neden zor derseniz: Savaş çok ciddi maliyetli bir şeydir. Hem insani anlamda hem de maddi varlıklar anlamında savaş kaynakları tüketir. Çok daha düşük harcamalarla, etkin kullanımla, suların çatışan tarafların arasında tahsisi mümkündür.

Su ile petrolü eşleştirmek yanlıştır

Kimi zaman su ve petrol arasında ilişki kurulur, ama bu ilişki yanlıştır. Çünkü su hiçbir zaman petrol gibi uluslararası piyasada alınıp satılan bir şey değildir.

Sorun içme suyunda değil

İçme suyu toplam tüketilen suyun çok az bir kısmıdır. Asıl tüketim endüstriyel tarımda ve endüstride gerçekleşmektedir. İçme suyu yokluğu dünyanın çok büyük bir kesiminde söz konusu değildir ve olmayacaktır da. Gazze, Darfur, Cibuti gibi spesifik örnekler istisnadır.

Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da sınır aşan sularla ilgili de büyük sorunlar yaşanmaktadır. Sebeplere gelince, su kaynakları çok az ve tüm su kaynakları bölge dışındadır.

Sudan kaynaklı ihtilaflar ifadesini kullanmak kanımca daha doğru olur. Savaş ya da silahlı çatışma değil. Çünkü savaş önceden de ifade ettiğim gibi riskli ve çok maliyetlidir.

Buna örnek olarak Etiyopya’daki o büyük barajı gösterebiliriz. Hüsnü Mübarek’ten itibaren Mısır yönetimleri baraj yapımı ve doldurulmasını engelleyemediler.

Bir de her baraj su tüketmez. Tarımsal sulamada su tüketim faaliyeti vardır. Yoksa, hidroelektrik amaçlı bir baraj su tüketmez ve su türbinden geçip aşağı doğru akar. Aynı zamanda debi de düzenlenir. Bu yönüyle bu tür barajlar faydalıdır da.

Irak’la Suriye’nin Türkiye’ye yönelik “Suyu tutuyor” eleştirileri vardır ama diğer taraftan da barajlar akışı düzenlemektedir. Fırat Nehri’nin debisinin düştüğü zamanlarda bile düzenli olarak 500 m3/ saniye su bırakıyoruz. Zaman ve mekân açısında kısıtlı tarifi yapmıştık, suya en fazla ihtiyaç duyulan zamanda suyu topladığınız için su vardır. O barajlar olmasa su olmazdı.

Читайте на 123ru.net

Другие проекты от 123ru.net



Архангельск

Написал сообщение родным и исчез: Депутат и бизнесмен внезапно пропали на вертолёте Robinson под Архангельском



Здоровье

От аспирина до фосарбина. За что любили народного академика Арбузова?






Новости 24 часа

Можно ли перевестись из одной автошколы в другую в процессе обучения?



Game News

Ранняя версия Mini Empire: Hero Never Cry с русским языком доступна в Google Play



Москва

Синоптик Ильин рассказал о погоде в Москве в начале октября



News Every Day

Inexperienced Secret service agent called tech support hotline for help piloting drone ahead of Trump rally shooting: bombshell report



Блоги

Можно ли перевестись из одной автошколы в другую в процессе обучения?



Москва

Электрички в Тверь из-за модернизации станций МЦД-3 будут следовать с отменой остановок



Сергей Шнуров

Четыре неудачные попытки: почему Сергей Шнуров не смог обрести семейного счастья



Москва

Захарова: РФ предъявила досудебные претензии к 4 странам по «Севпотокам»



ATP

Даниил Медведев обыграл Гаэля Монфиса и вышел во 2-й круг турнира ATP-500 в Пекине



Москва

Фестиваль «Песня года» 2024 состоится в ДС «Мегаспорт» в Москве



Игорь Ларионов

Игорь Ларионов стал новым амбассадором Лошадиной силы



Симферополь

Прогноз погоды в Крыму на 26 сентября



Москва

Стоит ли отдавать ребенка в частную школу?



Москва

Собянин пообещал продлить скоростные диаметры Москвы в Ярославскую область



Москва

Стоит ли отдавать ребенка в частную школу?



103news.com — быстрее, чем Я..., самые свежие и актуальные новости Вашего города — каждый день, каждый час с ежеминутным обновлением! Мгновенная публикация на языке оригинала, без модерации и без купюр в разделе Пользователи сайта 103news.com.

Как добавить свои новости в наши трансляции? Очень просто. Достаточно отправить заявку на наш электронный адрес mail@29ru.net с указанием адреса Вашей ленты новостей в формате RSS или подать заявку на включение Вашего сайта в наш каталог через форму. После модерации заявки в течении 24 часов Ваша лента новостей начнёт транслироваться в разделе Вашего города. Все новости в нашей ленте новостей отсортированы поминутно по времени публикации, которое указано напротив каждой новости справа также как и прямая ссылка на источник информации. Если у Вас есть интересные фото Вашего города или других населённых пунктов Вашего региона мы также готовы опубликовать их в разделе Вашего города в нашем каталоге региональных сайтов, который на сегодняшний день является самым большим региональным ресурсом, охватывающим все города не только России и Украины, но ещё и Белоруссии и Абхазии. Прислать фото можно здесь. Оперативно разместить свою новость в Вашем городе можно самостоятельно через форму.

Другие популярные новости дня сегодня


Новости 24/7 Все города России





Топ 10 новостей последнего часа




Новости России

Якутяне поборются за золото на Кубке генерального прокурора

Можно ли перевестись из одной автошколы в другую в процессе обучения?

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

В Москве ежегодно состоялся юбилейный, всероссийский, патриотический гала-концерт «Проза и поэзия» «Россия - семья семей»


Москва

Фестиваль «Песня года» 2024 состоится в ДС «Мегаспорт» в Москве






Rss.plus

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

Можно ли перевестись из одной автошколы в другую в процессе обучения?

Стоит ли отдавать ребенка в частную школу?

Moscow.media
Москва

Собянин пообещал продлить скоростные диаметры Москвы в Ярославскую область



103news.comмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "103 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. 103news.com — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

103news.com — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.

Музыкальные новости

Елена Волкова

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»




Спорт в России и мире

Алексей Смирнов – актер, которого, надеюсь, еще не забыли

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»

Олимпийские ценности: доступное жилье в Иваново сдадут по улучшенному стандарту

Подведены итоги конкурса «Мы верим твердо в героев спорта»


ATP

Токио (ATP). 1-й круг. Хуркач сыграет с Гироном, Берреттини – с ван де Зандшульпом



Новости Крыма на Sevpoisk.ru




Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России